Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Полезно

Защо да изолираме фасадата с каменна вата

Защо да изолираме фасадата с каменна вата

Когато живеете в неизолиран дом, вие плащате високи разходи за отопление или охлаждане, за да постигнете жизнен комфорт. Тези инвестиции нямат никаква възвращаемост. Нещо повече – неефективното използване на енергийните ресурси причиняват дълготрайни вреди върху околната среда. В едно добре изолирано жилище, топлината се запазва там, където трябва да бъде и се създава чувство на уют и комфорт. Ако веднъж вземете решение да изолирате своя дом, не правете компромиси – само правилният избор на материал и професионално направеният монтаж ще възвърнат в дългосрочен план вашата инвестиция. Каквото и да е времето навън, вие ще се чувствате уютно във вашия дом. Ако правите краткосрочни компромиси – това неизбежно ще доведе до допълнителни, неоправдани разходи.

Заслужава ли си да изолираме външните стени с каменна вата?

Въпреки, че фасадната вата все още не е най-популярният продукт, тази изолация със сигурност има много предимства пред останалите материали.

Каменната вата диша

Изолационната система с каменна вата позволява на частиците влагата ефективно да преминават през стените и изолацията. Влагата ще се абсорбира от фибрите на ватата и ще премине през дишащото крайно покритие, поставено върху нея. Ако в стените има остатъчна влага – дишащата система с изолационна вата ще позволи тази влага да премине навън и стените ще са сухи.

Ако се използва изолационна система с XPS - този материал е със затворена клетъчна структура и това не позволява влагата да премине през системата и да излезе навън. В тези случаи понякога се появява влага и мухъл от вътрешната страна на стената.

Каменната вата е с клас на горимост А1

Едно от най–големите предимства на каменната вата в сравнение с EPS и XPS е, че тя е устойчива на огън. Лабораторни тестове показват, че EPS и XPS могат да бъдат погълнати от пламъците за минути – те се топят и отделят вредни газове. Тези материали могат да се използват при сгради с по-малка височина, но въпреки това, около вратите и прозорците трябва да се монтират ивици от каменна вата, които да спират разпространението на огъня.

Изолираната фасада е защитена

Сградите се износват от температурните свивания и разширения, от непрекъснатото подлагане на влага, прах и атмосферни влияния. Изолираната фасада е защитена от тези вредни влияния и може да издържи по-дълго време без допълнително износване.

Акустични предимства

Ако живеете до шумен път или имате шумни съседи, фасадната изолация ще ограничи тези шумове. За съжаление звукът преминава не само през вратите и прозорците, но и през неизолираните стени. Фибрите на ватата поглъщат звука и освен топлоизолационни свойства, тя осигурява и висока степен на шумоизолация.

Цената е разумна инвестиция

Цената на фасадната вата е по-висока от тези на EPS и XPS, но цените на останалите елементи от системата като: лепило, шпакловка, армираща мрежа и крепежни елементи са същите. Цената на труда за монтаж на различните материали също е еднаква.

Тези предимства на фасадната вата я правят предпочитан изолационен материал. Веднъж направена – тази инвестиция е дългосрочна и вие ще се радвате на
предимствата на добре изолирания си дом години наред.

Каменна вата на плочи Izocam

Полутвърди плочи от каменна вата за топло-, звукоизолация и пожарозащита в леки преградни стени, предстенни обшивки и тавани от гипсокартон, подпокривни пространства /между греди, над дъсчена обшивка/, под сайдинг. Имат отлични звукоизолационни свойства. Максималният ефект за звуков комфорт може да се постигне с правилна шумоизолация на външните стени, покрива и прозорците. Важно е да се изолират звуконосителите в системите за отопление и вентилация. Всичко това може да се постигне още в най-ранния етап на проектиране на сградите.

Каменната вата е задължителен елемент от топлоизолацията на всяка сграда. Ватата има много добър коефициент на топлопроводимост.
Коефициент на топлопроводимост (при 10°С) λ=0.035 W/mK, за плътност 50-120 кг/м³.

Предимства на каменната вата Izocam пред другите топлоизолационни материали:
- негорим материал;
- много добра топлоизолация и шумоизолация;
- позволява на сградата да диша;
- лесна за поставяне.

Плочите от каменна вата са устойчиви на гниене и стареене, не причиняват корозия или ръжда, не поддържат паразити, гъбички или мухъл.
За разлика от XPS и EPS, които не са негорими материали, каменната вата е единствения топлоизолационен материал, който не гори и има 10 пъти по-добра пожароустойчивост от тях.

 

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре