Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Новини

Европейски програми за саниране

Европейски програми за саниране

Икономически изгодни програми за саниране?

         И тази година предстои стартиране на европейските програми за саниране, целящи подпомагане и стимулиране на хората за саниране на сградите в България. Те са предназначени за ограничаване на потреблението на горива изразходвани за отопление на сградите, защото със саниране можем да ги превърнем в топлинно независими. Нека се опитаме да отговорим на въпроса: Дали европейските програми за икономическа ефективност ще се окажат наистина икономически изгодни за българите и ще доведат до снижение на цените за саниране с 50%?
          Всичко представено ни „на готово”, до сега ни предразполага смело да кажем - ДА!
       Ако се вслушаме в мнението на експерти от водещите фирми извършващи саниране, то НЕ трябва да очакваме снижение, а напротив - увеличение на крайната за саниране цена!
           Няма да се защитаваме за изразеното мнението чрез коментари по темата, като:
- кой ще се възползва най-много от европейските пари за саниране,
- кой ще си извърши саниране по тези програми и дали това ще са най-нуждаещите се българи,
- фирмите на кой собственици ще бъдат „натоварени” да изпълняват саниране с европейските помощи.
          Ще се опитаме да променим натрапваната в съзнанието ви представа за идващи по-ниски цени на саниране, благодарение на европейските пари за компенсации! Т.е не си и мислете че сегашно саниране на цена от 3940 лв. с европейските помощи ще се промени и ще спадне до 1970 лв.
          Реализма ни е подкрепен от следните факти:

      1. За саниране по тези програми ще е необходимо съгласието на всички собственици в сградата, като всяко семейство трябва да депозира и сума от 500-600 лв. Трябва да сте наясно че с предимство за саниране на сгради по европейските програми за икономическа ефективност ще се ползват главно панелните блокове. В тях обаче като цяло живеят най-бедните Софиянци и това правещи почти невъзможно събирането на определените средства за гарантиране на съгласието за саниране. Огромният брой апартаменти в тези блокове пък превръща в мисия невъзможна, каузата за постигане на необходимото единомислие.

      2. Лицензирана фирма срещу предварително заплащане ще изготви проект, т.е. предписание за параметрите на предстоящото саниране:
      - характеристика на необходимите материали за ефективно саниране,
      - конкретизиране на параметрите за предстоящото саниране.
      - ще се конкретизира какво санирането трябва да включва задължително: подмяна на цялата дограма или част от нея, ремонт на покрива, топлоизолация на помещенията под покрива на сградата, смяна на улуците, ел.инсталацията, щранговете и т.н. , като вие ще трябва задължително да се съобразите с тях!
        Независимо от вашето желание ще трябва да санирате всички помещения и части на сграда, независимо дали това са колони, стълбища, тераси, мазета, и др. , а за изготвянето на този проект ще трябва да заплатите предварително, без гаранция дали той ще е по силите ви и дали ще бъде одобрен за отпускане на желаната помощ.

      3. Европейските програми за саниране ще бъдат контролирани постоянно от редица държавните институти, а с това ще се налага изпълнение само от работещи с нужната квалификация, трудови договори, различни застраховки и осигуровки. Така всяка фирма за саниране ще трябва да покрива много повече разходи и така цената за саниране ще…..

      4. За извършеното саниране всяка фирма задължително ще трябва да издаде ДДС фактура променяща крайната цена с още 20 %.
          Накрая ще се получи че заедно с европейските пари за саниране, ще дойдат както и европейското качество, така и европейските цени за саниране. През времето докато ги чакаме обаче, зимите ще си минават една след друга, а с тях и сметките за отопление!

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре