Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Новини

Ще има ли пари за саниране? БСП искат временна комисия

Ще има ли пари за саниране? БСП искат временна комисия

23.11.2017 г.

 

Бойчев към ГЕРБ: Започнахте програмата, без да я подсигурите
 
От БСП са притеснени за бъдещето на програмата за саниране и дали ще има средства за продължаването й. Затова от парламентарната група внасят проект за решение за създаването на временна анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата за изпълнението на програмата.
"Бихме искали да стане ясен начинът на определяне на пределните цени на строителните дейности, как са били избирани фирмите, колко са израходваните средства и какви са постигнатите резултати. В предмета на комисията искаме да се заложи и бъдещето развитие на програмата за саниране", настоя соцдепутатът Жельо Бойчев.
Той цитира и данни, внесени от регионалния министър Николай Нанков, от които става ясно, че към момента са подписани договори за 2 млрд. лева и са сключени 4759 договора между общините и етажните собствености.
По думите на Бойчев обаче става ясно и че няма предвидени финансови средства в Бюджет 2018 за продължаване на програмата и изпълнението на тези 4759 договора.
"Към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата, не е ясно какъв процент ще се доплаща от гражданите и при какви условия. Това създава дискриминация между тези, които ползваха 100% финансов ресурс, и тези, които трябва да доплащат", настоя социалистът.
Според него управляващите са стартирали тази програма, без да знаят какъв е обхватът и без да знаят как ще я осигурят финансово.

Снимка Архив: Булфото

Статия от www.dnes.bg    
Автор: Василия Пейчева

 

 

 

23.11.2017 г.

Комисия за санирането? Безсмислено, отсече ГЕРБ.

МРРБ: Програмата не е спряна, изпълнява се!

Програмата за саниране не е спряна и продължава да се изпълнява, а създаването на временна анкетна комисия по темата е безсмислено. Така от ГЕРБ отговориха на БСП, които искат парламентарна комисия да нищи има ли средства за саниране и какво е бъдещето на програмата.
"Програмата не е спряна, тя продължава да се изпълнява, към момента има над 850 сгради, които са завършени. Близо 600 са в процес на изпълнение, останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки. Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета, а бъдещето на програмата е в пряка зависимост от разработваната жилищна стратегия", обясни зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова.
Тя допълни и че вече има ефекти от програмата и за първия зимен сезон бенефициентите са намалили сметките си за отопление с между 40 и 60%.
Николай Сираков от ГЕРБ настоя, че от парламентарната група няма да подкрепят създаването на временна комисия, тъй като през юни след разискване в Народното събрание е взето решение регионалният министър да изнесе информация и подробности за изпълнението на програмата, което Николай Нанков вече е направил.
"Регионалното министерство си свърши работата, всичко е в Народното събрание. Затова е безсмислено създаването на тази комисия", заключи Сираков.
По думите му програмата продължава, защото тя е изключително важна и хората я искат.
Даниела Савеклиева от ГЕРБ също изброи предимствата на санирането и даде пример с Благоевград - по-ниски сметки, подобряване на градската среда, покачване на цените на имотите.
"Това, което искат от БСП, е абсолютно недопустимо. Таско Ерменков се похвали, че неговият апартамент е бил от първите санирани. Ако е имал съмнения, защо се е включил в програмата", запита Савеклиева.

Статия от www.dnes.bg   
Автор: Василия Пейчева

 

Прочети още в dnes.bg

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре