Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Новини

Над 4 500 сертификата за енергийна ефективност са издадени след обновяване на жилищни сгради

Над 4 500 сертификата за енергийна ефективност са издадени след обновяване на жилищни сгради

В жилищните блокове у нас преобладават ниските класове - G, E, F, коментира експерт

Над 4 500 сертификата за енергийна ефективност са издадени след обновяване на жилищни сгради, съобщава в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев.
В жилищните блокове у нас преобладават ниските класове - G, E, F. Клас B са новите сгради, в страната те са 1-2% на годишна база, казва експертът.
Обновяване, свързано с топлоизолации и подобряване на системите, носи минимум 40 процента икономия на годишна база, допълва той. В зависимост от енергоизточника в стойност ефектът може да бъде и по-голям, посочва Алексиев.
Националната програма за енергийна ефективност трябва да се развива като устойчива и дълготрайна инвестиция, заяви изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Необходимо е хората да се обединят и да управляват заедно собствеността.
Според него държавата следва да създава възможност и организационно да подпомага сдруженията на етажната собственост да могат по-лесно да реализират проектите сами.
Основното предизвикателство е в управляването на съществуващите сгради, смята Алексиев. По думите му при обновяването им те следва да бъдат привеждани към съвременните изисквания.
Икономиката ни е със 70-80 процента по-енергоемка от средноевропейското ниво и това според Алексиев би могло да се разглежда като предимство, защото има голям потенциал в тази посока.
"Ако в Германия трябва да спестите 1 квтч  енергия, инвестицията ще бъде в пъти по-голяма, отколкото ако се опитвате да направите същото в България", каза специалистът. Той смята, че е необходимо да се управлява енергията в предприятията и те да имат енергийни мениджъри.
Много важна е пренастройката не да гоним Европа, а да вървим в крак с нея. Всичко е достъпно и налично, включително на българския пазар, трябва да е осъзнато и да се използва, заяви специалистът.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Статия от Investor.bg
Автор: Миглена Иванова

 

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре