Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Новини

Строителни фирми използват изолации без 100% защита от пожар

Строителни фирми използват изолации без 100% защита от пожар

Не трябва да се допуска използването на популярния стиропор за изолация, обявиха експерти.
 
Изискванията към фирмите, които полагат топлоизолации на сгради у нас, позволяват те да влагат материали, които не гарантират 100% защита от пожар. Това обяви в предаването "Преди всички" на БНР инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на Българската асоциация за изолация в строителството.
“При нас системата е достатъчно хлабава, за да се приложат материали, които не са 100% гарантирани. Всяка една фасадна система, когато се прилага като система, тя трябва да бъде минимум клас В, но за съжаление, поради хлабавия контрол много от компаниите използват възможността да не приложат такива  материали, като не се стараят да прилагат пълни системи. Те купуват полистирен  от една компания, дюбели – от друга компания, лепило – от трета компания и си правят техни си системи, които далеч не са гарантирани и сертифицирани", коментира проблема експертът.
Според него вторият проблем е, че понякога се прилагат материали, които пристигнат на пазара и се предлагат с неадекватни документи.
“Пристига материал, който по документи е клас В, а като се направи по-задълбочено проучване, се оказва, че този материал е на далеч, далеч по-ниско ниво”, разкри Николов.
Председателят на камарата на инженерите инж. Иван Каралеев е категоричен, че в това отношение стиропорът е абсолютно неприложим като изолация.
“Материалите, които се използват, трябва да бъдат от такава степен на негоримост, за да не могат да се запалват при възникване на огнища на пожар. Използването на така популярния стиропор в това отношение не е желателно въобще да се допуска. Контролът на работата на фирмите за топлоизолация се осъществява от сертифициращи компании, но те понякога създават нереални изисквания”, обясни проф. Димитър Назърски от катедра "Строителни материали и изолации" в УАСГ.
По думите му проблемът е в това, че в националните изисквания е записано, че външните топлоизолационни системи трябва да бъдат с клас по реакция на огън – клас В.
“Но това е за системата! Изведнъж контролни органи искат този клас В за горивни материали, каквито са пенополистирените в различните им варианти, а това няма нищо общо с класа на самата топлоизолационна система и тогава се създават нереални изисквания”, посочи проф. Назърски.
Инж. Йордан Николов обясни още, че сега е възможно материали от по-нисък клас да бъдат вложени в сгради с височина над 28 метра, но от Асоциацията за изолация в строителството са предложили промени, с които се настоява те да бъдат само от клас А.

Статия от investor.bg
Автор : Петя Стоянова, редактор : Десислава Попова

 

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре