Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Полезно

Защо е важно топлоизолационната система да е сертифицирана?

 Защо е важно топлоизолационната система да е сертифицирана?

Ако доскоро собствениците на апартаменти в панелни блокове или на еднофамилни къщи все още не бяха убедени в ползите от поставянето на топлоизолация, сега въпросът вече не е дали е необходима тя, а каква точно да бъде. Вече не подлежи на коментар дали топлоизолацията да е вътрешна или външна – практиката показа, че ефективният вариант е външната изолация на сградите. Няма съмнения и по отношение на основния топлоизолационен материал – експандиран полистирол (EPS) или вата.

Тези констатации обаче далеч не изчерпват въпроса за конкретните технически изисквания за топлоизолационната система. При всяко положение тя трябва да е съобразена с типа и предназначението на сградата, както и с климатичните особености на района. Не на последно място е разумно да се провери дали топлоизолационната система е сертифицирана по БДС и е придружена с гаранция за качество.

Сертифицирането на всяко едно изделие е гаранция, че то е произведено според конкретни изисквания и отговаря на установените норми. Когато няколко продукта са сертифицирани като система, това е гаранция, че те са напълно съвместими един с друг и се постига максимална ефективност именно в съвместно им използване.

Като изключим фасадната мазилка, която освен декоративните си функции защитава топлоизолацията и фасадата от дъжд, сняг и други атмосферни влияния, останалите материали – лепило за лепене и шпакловка на топлоизолационните плоскости, армираща мрежа, профили, дюбели и грунд, са помощни, всеки от които обаче има решаващо значение за изграждането на топлоизолационната система. Всички те трябва да се разширяват и свиват еднакво, за да не възникват напрежения помежду им, водещи до образуване на пукнатини, да имат максимално висока адхезия един към друг и в резултат на всичко това системата да е устойчива на натоварване и атмосферни влияния при това далеч, след като изтече предвиденият по закон 5-годишен гаранционен срок. Затова, когато се говори за топлоизолация, винаги трябва да се разбира система от материали.

В търсене на най-добра цена често собствениците на жилища пренебрегват някои основни технически изисквания, от които зависи ефективността на топлоизолационната система:
1. Дебелината на топлоизолационния материал (EPS-F) да не е по-малка от 8-10 см
Дебелината на топлоизолационния слой е един от двата фактора, които определят ефективността на изолационната система. Колкото по-голяма е дебелината на изолационния материал, толкова преминаването на топлина извън (в зимните месеци) и във (през лятото) сградата намалява. Неслучайно от началото на миналата година бяха направени промени с Наредба № 7 за енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сгради в посока увеличаване на минималната дебелина на топлоизолационния слой.
2. Плътността на топлоизолационните плоскости да е минимум 14-16 кг/м³
Топлоизолационните плоскости от EPS с по-малка плътност са по-евтини. Те обаче са не само с по-лоши топлоизоалционни качества, но и са по-податливи на механични въздействия. Така с пестенето на няколко стотинки на квадратен метър се рискува компрометирането на цялата система.
 3. Лепилото за топлоизолационните плоскости
На мнозина може да се стори безсмислена следната препоръка, но: топлоизолационни плоскоти се лепят с лепило за топлоизолационни плоскости, а не с лепило за плочки, портланд циментово лепило или друг неподходящ материал. Съставът на лепилото за топлоизолация е съобразен с неговото основно предназначение – да е изложено на сериозни температурни разлики и други атмосферни влияния.
4. Поставяне на дюбели, армираща мрежа и усилващи ъгли.
Качественото лепило и добре подготвената основа гарантират сигурно залепване на топлоизолационните плоскоти, но не трябва да се забравя, че основният крепежен елемент на всяка топлоизолационна система е именно дюбелът. Правилното дюбелиране е особено важно при високите сгради.
    
Не по-малко важно е използването на усилващи ъгли и водооткапи при шпакловането. През недобре завършения ръб на фасадата може да навлиза вода и това да доведе не само до неприятния естетически момент на лющене на мазилката, но и до намаляване на топлоизолационните качества на система поради навлизащата влага.
 
Армиращата стъклофибърна мрежа е другият елемент от шпакловъчния слой, на който често не се отдава нужното внимание. Именно тя придава еластичност на шпакловката, която трябва не само да понесе тежестта на нанесената финишна мазилка, но и да предпазва от механични влияния топлоизолационните плочи от EPS. За да изпълнява своята фунция самата мрежа трябва да е достатъчно еластична и алкалоустойчива.

 5. Нанасяне специален грунд за мазилки
Ролята на грунда е да уеднакви водопоглъщането на основата и да създаде оптимално сцепление на финишния слой от фасадна боя или мазилка. Задължително условие е грундът и мазилката да са на един и същи производител, защото в противен случай рискувате двата продукта да не са съвместими.
6. Защо да изберем полимерна пред суха мазилка на циментова основа?
Как най-лесно може да се познае дали мазилката е суха на циментова основа или полимерна? Просто допрете нещо мокро до повърхността на мазилката, ако тя поема влага и промени цвета си, това означава, че мазилката е на циментова основа. По същия начин сухата мазилка поема влага и това води до овлажняване на топлоизолационния слой не само при валежи, но и при по-високо ниво на атмосферна влага.

Мазилките на полимерна или силиконова основа гарантират сигурна защита на всички елементи на топлоизолационната система от външната влага, като в същото време позволят преминаването на пари от вътрешността на сградата. Това осигурява комфорт и здравословна среда без конденз и мухъл в помещенията.

Ако все пак бюджетът налага използването на по-евтина суха мазилка, може да защитите топлоизолационната система с последен финишен слой от полимерна фасадна мазилка. Това ще реши и проблема с цветността на фасадата, която при нанасянето на оцветена суха мазилка често още на първата година променя вида си, като става на петна или частично се обезцветява.
    
Фасадната интегрирана топлоизолационна система на  Теразид ЕООД е доказала своето качество и ефективност през годините. Системата притежава сертификат за качество БДС EN 13499, а дружеството предоставя 5 години гаранция.

Основно предимство на системата е, че тя е разработена изцяло от материали, произвеждани от Теразид ЕООД – лепило за топлоизолационни плоскости ТЕРМОЗИД, експандиран пенополистирол (EPS-F), армираща мрежа от фибростъкло, дюбели за топлоизолация, шпакловъчна смес, грунд и мазилки, които са напълно съвместими.
 
Освен с високото качество на продуктите топлоизолационната система „Теразид” се отличава с многообразието от декоративни фасадни бои и мазилки.

Теразид ЕООД произвежда и предлага полимерни, силиконови и силикатни мазилки в над 600 цвята.

Различните структури – драскана и влачена, и различните размери на структурните зърна на мазилките ДЕКОРИТ, СИЛИКАТ и СИКОЛИТ дават възможност за изключително разнообразие в архитектурните решения.
 
Декорит” е фасадна мазилка на основа акрилна дисперсия с добавени минерални пълнители с подбрана зърнометрия, устойчиви оцветители и консерванти. Полимерната мазилка изпълнява универсални функции и не случайно е най-продаваната мазилка.

Сиколит” е готова за работа пастообразна мазилка на основа полимери и силиконова смола. Заради отличните й водоотблъскващи свойства специалистите препоръчват използването на силиконова мазилка в крайморските райони. Високата степен на паропропускливост определя „Сиколит” като отличен завършващ слой при изпълнение на топлоизолационна система с минерална вата.

Силикат” също е готова за работа пастообразна мазилка с добавено калиево водно стъкло, което дава по-дълго „отворено време” за работа на строителя и възможност за нанасяне при по-високи температури. Това я прави предпочитан продукт за работа през горещите летни месеци.

В помощ на своите клиенти при избора на цветове за завършващия слой  Теразид ЕООД разработи програма, която може да намерите на корпоративния сайт www.terazid.com. Цветовият симулатор дава възможност да комбинирате различни багри от палитрата с 600-те цвята на стандартните каталози на дружеството.

 

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре