Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Новини

Санирането на блоковете вече няма да е безплатно

Санирането на блоковете вече няма да е безплатно

1. Санирането на блоковете вече няма да е безплатно, защото хората ще трябва да си доплащат. Досега санирането беше без пари от хората, защото плащаше държавата. В новото управление обаче е заложено първо: парите да са повече и второ – гражданите да участват с „нарастващ процент“. Засега не е ясно нито какъв е процентът, нито с колко ще нараства.

И трето: вече ще се санират и тухлени блокове, даже и къщи.

Детайлите ще се доуточняват като свърши вторият милиард по програмата.

2. Към края на месец Юли са завършени и въведени в експлоатация 565 блока,но остават още 1457 за 2017 г.

Двойно повече жилищни сгради е можело да бъдат санирани с бюджета от 2 млрд. лева по националната програма за енергийна ефективност. Това коментира Виолета Комитова, служебен зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, пред БНР.

„Нашата теза е, че с предвидените по програмата 2 млрд. лв. можеха да се санират 4000 жилищни сгради, а не 2000, както е сега. Цялото общество има интерес да се пести държавният ресурс, да се харчат парите отговорно, за да се постигат по-добри резултати“, посочи Комитова, цитирана от пресцентъра на регионалното министерство.

Припомняме, че служебният регионален министър Спас Попниколов сезира прокуратурата заради, според него, необосновано завишени цени по програмата за саниране.

Заместникът му допълни, че след Великден ще бъдат предоставени изисканите от прокуратурата конкретни документи и сигнали, с които се подкрепят съмненията на служебното ръководство на ведомството за извършени нарушения.

Комитова подчерта, че при старта на програмата за саниране през февруари 2015 г. е нямало таван на цената и до октомври месец същата година строително-ремонтните дейности са се извършвали на цени, стигащи 400 лв. на кв. м. За този период са обновени 28 сгради.

3. От октомври 2015 г. обаче цената се фиксира на  348,60 лв. на кв. м. „Считам, че тази цена също е висока и необоснована, защото в същото време по европейската програма „Енергийно обновяване на българските домове“ се санират блокове на цена  от 114,16 лв. на кв. м. Възниква въпросът как по едно и също време, за едно и също нещо се плащат две различни цени – с европейско финансиране санираме на 114 лв., а с пари от бюджета - на 348 лв.“, каза тя.

Тази висока цена на санирането е довела до бързо изчерпване на финансовия ресурс, одобрен от Министерския съвет, и така се е стигнало до наддоговаряне на първоначалния бюджет от 1 млрд. лева, с което е нарушена финансовата дисциплина, допълни тя. Веднага след това МРРБ блокира програмата, спира изпълнението и договорите с общините и очаква решението правителството за отпускане на още 1 млрд. лева с цел разплащане на вече договорените средства.

Според Комитова допълнителните 1 млрд. лева са гласувани заради допуснатия дефект от поетите ангажимент. През цялото време на програмата е липсвал контрол, подчерта тя. „Този, който плаща за работа, не извършва физическа проверка на място какво е извършено, а плаща само по документи. Този, който изготвя документите за плащане, няма отношение към парите“, коментира тя.

Зам.-министърът посочи, че има подадени и множество жалби от граждани и фирми за некачествено изпълнение на строителни дейности, финансирани по програмата. Много са и депозираните претенции на браншови организации, които искат проверка на качеството на вложените материали и неразплатени дейности.

4. Във връзка с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, беше прието Постановление № 29 на Министерския съвет от 26.01.2017 г. (обн., ДВ бр. 12/03.02.2017 г.), с което беше увеличен финансовият ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на 2 млрд. лв.

С оглед гореизложеното, Министерство на регионалното развитие и благоустройството уведомява всички граждани, кметове на общини, областни управители, външни изпълнители за отделните дейности, сключили договори след проведени обществени поръчки, както и всички заинтересовани страни в процеса по изпълнение, че за цялостното енергийно обновяване на 2022 жилищни сгради, които имат сключен договор за целево финансиране с „Българска банка за развитие“АД е гарантирано държавното финансиране към изпълнителите на отделните дейности.

Сключването на нови договори за целево финансиране с „Българска банка за развитие“АД ще бъде възстановено след като бъдат сключени всички анекси към текущите договори за целево финансиране и при наличие на свободен финансов ресурс по Програмата.

 

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре