Йовелия Инженеринг ЕООД
Терабилд ООД
Прострой
Е - Терм
Перфект 2007
Profildeco

Новини

Без мухъл – още преди отоплителния сезон

Без мухъл – още преди отоплителния сезон

Спорите на плесени в жилищните помещения силно застрашават здравето. Ако забележите следи от мухъл по стени, мебели или други повърхности, трябва незабавно да ги отстраните! Спорите на плесените се разпространяват лесно във въздуха и могат да предизвикат респираторни проблеми, алергични реакции, главоболие, умора и някои инфекции. За съжаление, боядисването на засегнатото място или употребата на химикали често не са достатъчни за справяне с проблема.

Ако мухълът не се отстрани правилно и не се изясни причината за развитието му, той ще се появява отново. Дали става дума за мухъл, може да познаете по жълтеникавите или черни петна с неприятна миризма на гнило и плесен. Трябва да се погрижите дори и за малките засегнати места възможно най-бързо, за да не застрашават здравето на обитателите.

Как успешно и трайно да се справим с мухъла?

Обикновеното нанасяне на боя върху засегнатата повърхност или третирането с химически препарат често не отстраняват мухъла трайно. При много малки участъци това може да е успешно, но за големите изобщо не е достатъчно. За да се размножават, спорите на плесените се нуждаят от влажна среда. Затова на първо място следва да се установи каква е причината за появата на мухъла. Тя може да се крие както в недостатъци при строителството, така и в поведението на обитателите на жилището.

Влагата може да прониква в дома поради не добре уплатнени участъци на покрива или улуците на къщата, заради спукана водосточна тръба, дупка или пукнатина в зида. Т. нар. топлинни мостове също могат да доведат до кондензиране на въздушната влага върху студените повърхности и образуване на мухъл. Точната причина следва да бъде проучена и отстранена от професионалист.

Във всяко домакинство обаче се образува значително количество влага и вследствие на готвене, взимане на душ, пране, както и заради наличието на аквариуми или др. под. Генерираната по този начин влага трябва да бъде изведена навън. Грешното проветряване често създава благоприятна среда за плесенните гъби. Начинът на отопляване на едно жилище също е от съществено значение за появата на нежелан мухъл. Ако не сте сигурни и не разполагате с нужните познания, не се притеснявайте да потърсите съвет от специалист. Единствено отстраняването на причините може трайно да реши проблема.

Какви превантивни мерки да вземем срещу образуването на мухъл?

Най-важни са равномерното отопляване и правилното проветряване на помещенията. Проветряването следва да се извършва най-малко три пъти дневно, като оставяме всички прозорци на дома широко отворени за пет до десет минути. Само открехването на прозорците не е достатъчно. Колкото по-студено е навън, толкова повече влага ще излезе от помещението. По тази причина е добре прозоречните первази да са освободени от предмети, за да позволяват широко отваряне по всяко време. След ползване на банята или свободно приготвяне на храна в кухнята също е добре да се проветри. При относително студени външни стени също е възможно да се образува кондензна вода зад картини, мебели или завеси. В подобни случаи се препоръчва мебели или завеси да са на разстояние най-малко 10 см. от прилежащата стена.

При отопляването правилото гласи: равномерно и колкото по-малко, толкова по-добре. Това означава, че всички помещения следва да бъдат с приблизително еднаква температура на въздуха. Дори и по-рядко използвани стаи е добре да бъдат отоплявани, за да осигурят равномерна топлина в цялото жилище.

Специалистите съветват да си набавите съответните уреди и да следите влажността в помещенията да не надвишава 60%. Те са на мнение също така, че топлоизолацията и санирането на жилищата сами по себе си не са причина за образуването на плесени и мухъл, ако обитателите спазват споменатите правила за редовно проветряване и равномерно отопляване.

Назад

Рекламен банер

БАИС

Izolacii.eu

Строител

КСБ

Рекламен банер

Нагоре